Istoricul A.A.C.A.R. Horia Motoi

Asociația pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România "Horia Moțoi" a fost înființată în 2004 de către Cristina și Damian Nedescu împreună cu Vali Grigore.

La acea dată, în țară, nu exista ideea posibilității recuperării copiilor cu această dizabilitate și nici un loc care să ofere terapie cu acest scop.

Radu, unul din fiii familiei Nedescu, fusese diagnosticat cu autism la vârsta de 2 ani. "Toată lumea îmi spunea că nu am ce să fac", își amintește Cristina. "Manifestarea urmează să se agraveze, o să-ți fie tot mai greu să-l stăpânești. Va trebui probabil internat."

despre noi

Până la cinci ani, pentru Radu, lumea nu avea nicio noimă. Găsea putere sau fascinație în alergat, țipat, închiderea și deschiderea ușilor, în roțile unei mașini de jucărie, în mersul pe vârfuri și fluturatul mâinilor. Cristina și Damian au cerut sprijinul unui specialist de la UK Young Autism Project, un centru din Marea Britanie bazat pe cercetare. UK Young Autism Project este specializat în educarea copiilor cu autism, folosind terapia ABA (Applied Behavioral Analysis / Analiza Comportamentala Aplicata). Datorită coordonatoarei Liz Shew, Radu a avut un parcurs foarte bun și o evoluție cognitivă rapidă. Toate acestea au fost stimulate de consecvența, determinarea, terapeuților și a părinților.

Acum Radu povestește că lumea, pentru el, a început să se construiască pe măsură ce a învățat lucruri. A constatat, spre surprinderea lui, că fiecare imagine adăugată duce la alta și că universul este mai frumos decât părea înainte. Tot ce era sacadat, mecanic, întrerupt la început, a devenit fluid, însuflețit, personalizat cu cât Radu și-a întărit fiecare nouă conexiune. Gândirea sa logică, curiozitatea și veselia sa de azi sunt rezultatul unui efort zilnic. Astfel, Radu a ajuns să își asume consecințele pentru greșeli, să empatizează ușor, să interacționeze natural cu ceilalți. Evoluția lui i-a făcut pe părinți să se întrebe cum ar fi ca tot mai mulți copii cu autism să capete această deschidere.

Astfel a luat ființă Centrul "Horia Moțoi".

Radu Nedescu are în prezent (2021), 22 de ani, și își face master-ul în filosofie, la KU Leuven, în Belgia. În clasa a IX-a, a publicat primul său volum de poezii, Gata, Niciodată, Acum. Are și propriul său blog unde postează articole legate de viața sa studențească, filosofie, poezii.


Donatii

Fiecare gest contează!

Cum donez?
donatii
logo interact-dark

Adresa: Strada Papiu Ilarian nr. 15, interfon 01, sector 3, București
Telefon: 0722.402.288 
E-mail: office@centrul-horiamotoi.ro


Program: luni-vineri: 10:00 - 18:00
Banca ING, sucursala Dristor, IBAN RO39INGB0000999908963688

Certificate

Certificat
Certificat%20II
IMG_6276
IMG_6277

HOME | TERMENI SI CONDITII |