Evaluări

Evaluările inițiale pentru copiii diagnosticați sau suspectați de TSA (Tulburare din Spectru Autist) sunt cele mai importante în stabilirea planului de intervenție personalizat.

Ele au loc în cadrul Centrului Horia Moțoi și durează între 4 şi 20 de ore, în funcție de vârsta şi nivelul de dezvoltare al copilului.

1. Evaluarea limbajului de bază și a competențelor de învăţare (ABLLS-R)


Cui i se aplică?

Acesta este un instrument de evaluare a competențelor copiilor cu vârsta până în 7 ani. În urma evaluării, un curriculum individualizat este stabilit.

Ce măsoară?

Evaluarea oferă o analiză cuprinzătoare a 544 abilități din 25 de arii ce țin de comunicare, competențe sociale, dezvoltare cognitivă și motrică, capacitatea de a învăța din experiență.

La cât timp se repetă?

Este administrată anual sau bianual. 

2. Evaluarea limbajului și a abilităților sociale (VB-MAPP)


Cui i se aplică?

Copiilor sub 4 ani, cu autism sau alte deficiențe de dezvoltare. Acesta poate fi folosit și pentru copiii care au manifestat întârzieri în dezvoltarea limbajului.

Ce măsoară?

Această evaluare măsoară: abilitățile intraverbale, de cereri și numiri; imitație motorie; joacă independentă; interacțiune socială; performanță vizuală; structură lingvistică; abilități academice timpurii și de grup.

La ce ajută?

Pe baza evaluării este: stabilită prioritatea intervențiilor din curriculum; oferit părinților și altor profesioniști un feedback; planificat curriculum-ul individual de intervenție.

3. Evaluarea - ESDM Checklist


Cui i se aplică?

Copiilor cu vârste cuprinse între 18 luni și 4 ani.

Cine participă?

Un părinte, coordonatorul, terapeutul. La sfârșitul săptămânii, amândoi părinții.

Ce măsoară?

Coordonatorul evaluează: comunicarea, comportamentul social și adaptiv, abilități cognitive, joacă, motricitate fină și grosieră - prin intermediul instrumentului de evaluare „Early Start Denver Model Curriculum Checklist”.

Ce se întâmplă?

Zilnic, timp de o săptămână (durată 2 ore), coordonatorul împreună cu terapeutul vor lucra cu copilul. La aceste ședințe, obligatoriu, trebuie să asiste și unul dintre părinți.
Pe baza acestei evaluări, obiectivele intervenției vor fi stabilite. Evaluarea, făcută de coordonator, printr-o manieră de joacă (pentru a facilita interacțiunea copil-adult), include și informațiile obținute de la părinți sau alte persoane specializate. Astfel, o imagine precisă a abilităților copilului este formată.
La finalul săptămânii, are loc o ședință cu ambii părinți.

La cât timp se repetă?

Se repetă odată la 3 luni. La finalul re-evaluării se face un nou „Plan de intervenție personalizat”! Se poate face și mai devreme atunci când copilul stăpânește peste jumătate din obiectivele din „Planul de intervenție” !

4. Denver II


Cui i se aplică?

Copiilor de toate vârstele, pentru a identifica acei copii ce manifestă întârzieri în dezvoltare.

Despre Denver.

Testul Denver este un instrument de screening, ce oferă o analiză cuprinzătoare a dezvoltării generale a copilului și semnalează potențialele dificultăți în dezvoltare.

Ce măsoară?

Constă în măsurarea a 125 de itemi (sarcini) prin care copilul este evaluat în următoarele arii:

• Personal-Social: totalitatea abilităților copilului de a-și modela comportamentul pentru a interacționa social într-un mod funcțional; capacitatea de a se îngriji de propriile nevoi (25 itemi)

• Motor Fin-Adaptiv: coordonarea; utilizarea obiectelor mici; dexteritatea degetelor și rezolvarea problemelor (29 itemi)

• Motor-Grosier: măsoară fluența și controlul mișcărilor mușchilor copului, ce cuprinde abilitățile următoare: a porni; a se opri; a se întoarce; a urca; a sta jos; a merge; a sări și în general mișcările ce implică mușchii mari ai corpului (32 itemi)

• Limbaj: implică auzul, înțelegerea, utilizarea limbajului și capacitatea copilului de procesare a informației (39 itemi)

Donatii

Fiecare gest contează!

Cum donez?
donatii
logo interact-dark

Adresa: Strada Papiu Ilarian nr. 15, interfon 01, sector 3, București
Telefon: 0722.402.288 
E-mail: office@centrul-horiamotoi.ro


Program: luni-vineri: 10:00 - 18:00
Banca ING, sucursala Dristor, IBAN RO39INGB0000999908963688

Certificate

Certificat
Certificat%20II
IMG_6276
IMG_6277

HOME | TERMENI SI CONDITII |