
    Trainingul terapeuților
O componentă foarte importantă în recuperarea copiilor cu autism este performanța terapeuților pentru că ei sunt direct implicați în predarea abilităților. Acesta este motivul pentru care în Centrul Horia Moțoi acordăm zilnic timp pentru perfecționarea competențelor echipei. Media lunară a orelor lucrate direct cu copilul este 105 de ore, iar fiecare terapeut din echipă primește minim 14 ore de training și supervizare din partea trainerului. Aceste 14 ore sunt împărțite în 10 ore de training individual și 4 ore de training în grup.
Pe lângă acestea, la angajare, un tutore are parte de 90 de ore de training în prima lună. Printre criteriile esențiale, pentru noi, în selectarea noilor membri sunt: atenția permanentă pusă asupra copiilor, observarea stării copilului și a intereselor lui, crearea unor oportunități de joc prin care să se facă necesar și plăcut copilului, entuziasmul exprimat prin expresiile faciale și tonalitatea vocii.
Trainingul este structurat în module de învățare.
- Fiecare modul este parcurs prin instruire teoretică, oferirea unor modele de lucru video sau în direct, cu copilul, jocuri de role-play și practică supervizată.
- Pentru fiecare modul, tutorele are acces la resurse de învățare, în funcție de specificul subiectului (ex: capitole relevante din cărți, conferințe pe temă, înregistrări audio, articole).
- Toate modulele sunt parcurse până la atingerea unui criteriu de masterare, măsurabil și specific obiectivului, stabilit de trainer.
- Etapele prin care trec tutorii atunci când parcurg un modul pe o anumită temă sunt:
- Baseline (în care trainerul evaluează performanța tutorelui pe acel subiect, înainte de training)
- Achiziție (în care tutorele intră într-un proces de învățare a abilităților pe acel subiect)
- Fluență (în care tutorele învață să practice abilitățile în lucrul cu copiii pentru durate tot mai mari de timp, fără efort și greșeli, în ritmul potrivit)
- Generalizare (în care tutorele exersează competențele practice în situații variate și cu copii diferiți)
- Menținere (în care trainerul evaluează lunar abilitățile terapeutului și oferă suport cu scopul de a-l ajuta să-și păstreze competențele)
Formarea noilor membri ai echipei
Când un nou membru vine în echipa noastră, participă la o săptămână de voluntariat în urma căreia decidem împreună dacă vom continua cu următoarea etapă: trainingul de bază dedicat noilor angajați. Modulele incluse în acest training pun bazele înțelegerii principalelor principii ABA și a procedurilor de bază pe care le urmăm în Centru.
- Pentru fiecare modul, abilitățile terapeutului sunt monitorizate zilnic conform unei fișe care verifică în ce măsură procedura a fost implementată cu fidelitate.
- Rezultatele acestei monitorizări, împreună cu feedbackul specific, sunt prezentate tutorelui zilnic.
- Pe baza rezultatelor din fișa de implementare fidelă a procedurii, trainerul ajustează nivelul de suport necesar pentru a îmbunătăți performanța viitoare a terapeutului.
- Un tutore care intră în trainingul noilor angajați are parte de 90 de ore de training în prima lună.
- După încheierea primei luni de training, noul membru al echipei urmează structura și conținutul trainingului conceput pentru întreaga echipă.
Trainingul de echipă și supervizarea
Formarea și perfecționarea continuă a terapeuților este una din prioritățile noastre. Procesul de supervizare și trainingul de echipă îmbracă mai multe forme:
- Predarea modulelor este personalizată în funcție de specificul modului de învățare al fiecărui terapeut. De exemplu, unii terapeuți au nevoie de mai multe modele de lucru, alții învăța mai repede dacă vizionează videoclipuri cu modele de lucru și primesc feedback constant, pe alții îi ajută să se autoevalueze.
- Obiectivul nostru este ca fiecare tutore să ajungă în cel mai scurt timp la aplicarea corectă și fluentă a abilităților, independent. În drumul spre obținerea acestei independențe, trainerul alege tipul de suport cel mai puțin intruziv, dar eficient.
- Pe parcursul parcurgerii modulelor de învățare, fiecare terapeut primește feedback zilnic înregistrat și rezultatele fișei de implementare cu fidelitate a procedurilor.
- Recomandarea BACB (Behavior Analyst Certification Board) este aceea ca fiecare tutore să primească lunar supervizare pentru minim 5% din numărul orelor lucrate (https://www.bacb.com/wp-content/uploads/2020/05/RBTHandbook_2007013.pdf). La o medie de 105 ore lucrate lunar direct cu copilul, conform recomandării făcute de BACB, fiecare tutore din echipă ar trebui să primească minim 5ore15min de training și supervizare.
- Abilitățile fiecărui terapeut sunt evaluate lunar atât de trainer, cât și de coordonatori.
Câteva dintre articolele care au fost puncte de reper în structurarea trainingului pentru terapeuți:
Aherne C.M., Beaulieu L. (2018), Assessing long‐term maintenance of staff performance following behavior skills training in a home‐based setting, Behavioral Interventions
Garza K.L., McGee H.M., Schenk Y.A., Wiskirchen R.R. (2017), Some Tools for Carrying Out a Proposed Process for Supervising Experience Hours for Aspiring Board Certified Behavior Analysts, Behavior Analysis in Practice
Garza K.L. (2018), Further Development of a Supervision System for Behavior Analysts to Support Evidence-Based Supervision Practices, Dissertations
Mille I., Croslan K., Clark H. (2014), Behavioral Skills Training With Teachers: Booster Training for Improved Maintenance, Child & Family Behavior Therapy Journal
Nigro-Bruzzi D., Sturmey P. (2010), The Effects of Behavioral Skills Training on Mand Training by Staff and Unprompted Vocal Mands by Children, Journal of Applied Behavior Analysis
Parsons M.B., Rollyson J.H., Reid D.H. (2012), Evidence-Based Staff Training: A Guide for Practitioners, Behavior Analysis in Practice
Pelletier K., McNamara B., Braga-Kenyon P., Ahearn W.H. (2010), Effects of Video Self-Monitoring on Procedural Integrity, Behavioral Interventions
Sarokoff R.A., Sturmey P. (2004), The Effects of Behavioral Skills Training on Staff Implementation of Discrete-Trial Teaching, Journal of Applied Behavior Analysis
Structura și conținutul trainingului terapeuților sunt puse în aplicare de Mihaela Iancu, BCaBA.
Mihaela Iancu a început să lucreze în domeniul analizei aplicate a comportamentului ca terapeut din 2009, în Centrul Horia Moțoi. De atunci a rămas unul din membrii acestei echipe. A obținut acreditarea BCaBA (Board Certified Assistant Behavior Analyst) în 2014 și de atunci a oferit ajutor familiilor prin coordonarea față în față sau la distanță.
Preocuparea ei principală din ultimii ani este oferirea unui training care verifică dobândirea unor cunoștințe, dar mai ales a unor competențe practice pentru persoanele care sunt lângă copiii cu autism. În munca ei, cercetarea și echipa sunt punctele de greutate în jurul cărora construiește.
Tocmai de aceea, caută să completeze conținutul modulelor cu un mod de predare care ține cont de principiile analizei comportamentale. E interesată permanent de perfecționarea formelor de învățare și crede că e important să ne raportăm la modelele și experiențele organizațiilor internaționale.

