Centrul Horia Motoi | Asociatia pentru ajutorarea copiilor cu autism din Romania

    Povestea centrului

"Este greu de spus în doua rânduri ce a însemnat pt noi experienţa în Centru dar mai mult decat orice ne-a redat speranta şi încrederea că totul se poate schimba."...mai mult

Asociaţia pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România "Horia Moţoi" a fost înfiinţată în 2004 de către Cristina şi Damian Nedescu, împreună cu Vali Grigore.

La acea dată, în ţară, nu exista ideea posibilităţii recuperării copiilor cu această dizabilitate şi nici un loc care să ofere terapie cu acest scop.

Radu, unul din fiii familiei Nedescu, fusese diagnosticat cu autism la vârsta de 2 ani. "Toată lumea îmi spunea că nu am ce să fac.", îşi aminteşte Cristina. "Manifestarea urmează să se agraveze, o să-ţi fie tot mai greu să-l stapâneşti. Va trebui probabil internat."

Până la cinci ani, pentru Radu, lumea nu avea nicio noimă. Găsea putere sau fascinaţie în alergat, ţipat, închiderea şi deschiderea uşilor, în roţile unei maşini de jucărie, în mersul pe vârfuri şi fluturatul mâinilor. Cristina şi Damian au cerut şi au primit sprijinul unui specialist de la UK Young Autism Project, un centru din Marea Britanie, bazat pe cercetare, specializat în educarea copiilor cu autism, folosind terapia ABA (Applied Behavioral Analysis / Analiza Comportamentala Aplicata). Cu ajutorul coordonatoarei Liz Shew, Radu a avut un parcurs foarte bun şi o evoluţie cognitivă rapidă, stimulată de consecvenţa şi determinarea echipei de terapeuţi şi a părinţilor.

Acum Radu povesteşte că lumea, pentru el, a început să se construiască pe măsură ce a învăţat lucruri. A văzut-o cu fiecare imagine şi concept adăugate, cu fiecare nouă conexiune întărită. În el s-au aşezat toate, de la mecanic spre ceva viu, ereditatea, educaţia şi mediul influenţând descoperirea curiozităţii, veseliei, candorii, gândirii lui logice de astăzi. Acestea l-au modelat astfel încât acum îşi asumă consecinţele pentru greşeli, empatizează uşor şi are o atenţie particulară faţă de lucrurile pe care le vede şi le ascultă. Evoluţia lui i-a făcut pe parinţi să se întrebe cum ar fi ca tot mai mulţi copii cu autism să capete această deschidere. Astfel a luat fiinţă Centrul Horia Moţoi.

Radu Nedescu este în prezent un tânăr de 18 ani, înscris la un liceu de stat din Bucureşti. Gata, Niciodată, Acum este primul său volum de poezii care reflectă viziunea sa asupra lumii, care te scufundă-n întrebări cât pentru o viaţă de om.

Sfera mea


Sfera singuratică a mea lume a fost.
Fericit în cunoscutul din ea, eram obișnuit.
Până când părinții să mă schimb m-au silit.
Trecuturile m-au traversat. Îmi amintesc,
Procedura obișnuită a traiului meu plăcut.
Tot așa până târziu am fost un mut.


Dintr-o dată din a mea închisoare am vrut să scap.
S-a produs o realizare, o vedere a imensității materiei.
M-am trezit văzându-mă că-s doar un punct, ce lume.
Așa a mea trăire s-a modificat în profunzime, în sine.
Tot așa-n continuare din curiozitate de mine cunoștere.
Prin muncă zilnică și efort depus, de schimbare facere.
S-a realizat ceea ce era de fapt în mine, căutarea de sine.
M-am privit dinăuntru-n afară, dinafară-năuntru, pe mine.


Până la urmă singuratic nu-s.
Din mica mea lume, ei aici m-au adus.
Cu a lor metodă și complianță. Cu dragoste…
În acest fel de comunicare facere.
Până la urmă nu-i ușor nici imposibil.
Până la urmă drumu-i despre speranță și iubire dincolo de sine
Până la urmă prin drum să înveți comunicare, de ce și ce.
Până la urmă prin drum spre nou ne-am deschis, o lume cu grai.
Vă urez noroc, ce trebuie să ai.

Este fascinant să vezi cum viata iți arată că toate barierele în calea implinirii sunt impuse de percepția pe care o avem asupra noastră.