Centrul Horia Motoi | Asociatia pentru ajutorarea copiilor cu autism din Romania

    Servicii de terapie intensivă

"Am lucrat împreună pe toată perioada în care copilul nostru a avut nevoie de terapia ABA, acea terapie de care orice părinte se sperie la început. Terapeuţii de aici sunt cu adevărat profesionişti şi pot să spun că tot ce au făcut au afectat copilul doar în bine! Terapia ABA aplicată de profesionişti, în cadru controlat, face minuni, şi asta e ce a făcut Centrul Horia Moţoi pentru noi: minuni."...mai mult

În Centrul Horia Moţoi aplicăm intervenţia comportamentală ABA (Applied Behaviour Analysis sau, în traducere, Analiza Comportamentală Aplicată). Această terapie este considerată una din cele mai eficiente metode de intervenţie în tulburarea de spectru autist.

Acest tip de intervenţie presupune lucrul în cameră, unu la unu copil/terapeut. Copiii urmează o anumită curriculă de programe prin care învaţă diverse cunostinţe academice, dar şi abilităţi sociale care ii ajută să se integreze în societate. Tot în cameră implementăm intervenţii comportamentale de scădere a comportamentelor nedorite şi înlocuirea lor cu comportamente adecvate. Apoi aceste comportamente sunt extinse şi în mediul firesc (sunt generalizate). De aceea organizăm des activităţi colective şi ieşiri în oraş. Copiii au astfel ocazia să extindă abilităţile învăţate în medii cât mai diverse şi să se confrunte cu diverse situaţii sociale, imprevizibile. Copiii care au o evoluţie bună sunt integraţi în grădiniţe normale unde merg câteva ore pe zi, însoţiţi de un tutore.

Fiecare copil înscris în Centrul nostru în programul de terapie intensivă are în spate un coordonator, un supervizor şi unul/doi terapeuţi cu care lucrează. Coordonatorul programului de intervenţie comportamentală este cel care va implementa programele necesare pentru fiecare comportament în parte, supervizorul este cel care va monitoriza periodic activitatea terapeuţilor, iar terapeuţii sunt cei care vor aplica programele şi intervenţiile stabilite.

Copiii fac terapie între 2 ore şi 8 ore pe zi cate 5 zile pe săptămână. Numărul de ore de terapie de care are nevoie copilul este stabilit de coordonator impreună cu părinţii în funcţie de nevoile copilului.

Se începe cu o evaluare a abilităţilor, evaluare care se repetă periodic la 3 luni, 4 luni sau 6 luni în funcţie de vârsta copilului, pentru a urmări progresul copilului şi pentru a stabili noi obiective. Aceste obiective devin ţelurile noastre în perioada următoare.

Aşteptăm de la familiile interesate de o colaborare cu Centrul Horia Moţoi, un mail pe adresa office@centrul-horiamotoi.ro în care să regăsim cât mai multe informaţii relevante.

În Centrul Horia Moţoi aplicăm intervenţia comportamentală ABA (Applied Behaviour Analysis sau Analiza Comportamentală Aplicată).
Evaluările iniţiale pentru copiii diagnosticaţi sau suspectaţi de TSA (Tulburare din spectru autist) sunt cele mai importante în stabilirea planului de intervenţie personalizat.
Nu ezitaţi să solicitaţi ajutorul logopedului atunci cand suspectaţi o deficienţă în limbajul copilului dumneavoastră.