Fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare, asta știm toți, dar uneori, se întâmplă ca această dezvoltare diferită să ascundă o dificultate a copilului de a învăța singurel lucruri din mediu. Atunci când vorbim de întârziere ne referim la abilități pe care copilul nu le are.
Principala îngrijorare a părinților apare atunci când copilul nu vorbește în jurul vârstei de 2 ani, dar semnele unei întârzieri pot fi observate mai devreme.Nu doar absența verbalizării ar trebui să ne ridice semne de întrebare. Pe langă verbalizare exista alte 3 arii importante cărora parinții ar trebui să le acorde atenție deosebită: înțelegerea (limbajul receptiv), imitația și modul de interacțiune socială.
Dacă traducem asta în limbaj comun, pentru părinți ar suna cam asa: ‘Înțelege copilul meu de 1 an ce vorbesc cu el? Dacă îi spun să ia apă să bea, caută apa cu privirea și se duce spre ea? Dacă îi spun mergem la plimbare, se îndreaptă către ușa/își ia pantofii, sau dă orice alt semn că a înțeles ce i s-a spus?
Recunoaște copilul meu obiectele pe care le folosește constant și jucăriile preferate atunci când i le numesc?’ Atunci când fac activități casnice (dau cu aspiratorul, mătur, fac mâncare, șterg praful) încearcă și copilul meu să imite ce fac?
Dacă fac anumite mișcări în timp ce îi cânt diverse cântecele încearcă și copilul meu să mă imite? Atunci când îi zâmbesc, când vorbesc cu el se întoarce spontan către mine și zâmbește?
Dacă ne uitam pe carte se uită la mine apoi din nou pe carte și îmi arată cu degetelul să îi spun ce vede acolo? Îmi cere lucruri atunci când își doreste ceva?
Îmi arată ce vrea, sau preferă, mai degrabă, să plangă, să tragă de mine și să mă ducă spre obiectul dorit?
Totul a început acum aproximativ 10 ani, terminasem facultatea și eram deja în formare ca psihoterapeut și căutam un job care să fie în legătură cu psihologia. Ce îmi amintesc este că din exterior părea totul foarte simplu. Să te joci cu copiii :) După foarte scurt timp am constatat că nu este deloc așa și că această joacă presupune foarte multă muncă și învățare permanentă.
Provocatoare, solicitantă, dar cu foarte multe bucurii mici care țin de achizițiile pe care le face fiecare copilaș pe care îl am în coordonare. Un carusel de emoții contrastante, zilnic :)
Sunt foarte multe momente mici care ne bucura sufletele.
Primul cuvant al unui copil non-verbal este una dintre cele mai mari bucurii
Prima gluma spusă de un copil
Primul ‘te iubesc’ venit din partea unui pitic
Prima felicitare primita de la copii
Și multe altele…
Provocări apar zilnic, de tot felul. Job-ul ăsta necesită foarte multă flexibilitate și capacitate de adaptare la tot felul de situații.Pentru fiecare copil în parte adaptăm intervenția și împreună cu terapeuții căutăm cele mai bune soluții. Părinții au nevoi diferite, copiii au nevoi diferite și încercăm în permanență să ținem cont de ele. Copiii sunt în continuă schimbare și trebuie să știm cum să ne raportăm la ei astfel încât să le facem învățarea cât mai ușoară.
Nu cred că se știe exact câtă muncă este în spatele fiecărui progres mic al copilului. Schimbăm constant modul de abordare, gândim strategii personalizate pentru fiecare copil în parte, căutăm soluții în permanență și asta necesită timp și efort.Testăm și testam și testăm în permanență intervenții pentru a găsi cea mai benefică modalitatea de învățare pentru fiecare copil in parte
În România toata lumea știe de ABA, iar părinții asta cer atunci când vin în centru, pentru că asta li s-a comunicat că îi trebuie copilului de către neurolog/psihiatru/psiholog clinician, sau de către alți părinți ai copiilor cu autism.Ei bine, ESDM este tot o intervenție comportamentală, care are la bază principiile ABA, principala diferență fiind în modul de folosire al recompensei. În ESDM recompensa este în mare parte parte socială, sau este înglobată în activitățile de joacă pe care le facem cu copilul. Ținem cont în permanență de motivația copilului și de acolo începem sâ construim o activitate prin care putem învăța și dezvolta abilități pe care nu le are.În același timp, ESDM este o intervenție prin care sunt create oportunități de învațare în rutina zilnică, asta făcând intervenția accesibilă și părinților acasă. Atunci când vorbim despre rutina zilnică, ne referim la orice activitate care se petrece în mare parte în același fel (băița, mesele principale ale zilei, îmbrăcatul, rutina de somn etc.). Este o intervenție care se potriveste foarte bine copiilor mici, până în 4 ani. Este demonstrat faptul că între 1 an și 3 ani în creier se dezvoltă cele mai multe conexiuni neuronale, la vârsta asta copiii mici sunt bureței, absorb informații mult mai usor și foarte rapid. De aceea specialiștii recomandă începerea terapiei cât mai devreme . Pănă în 4 ani creierul este mai flexibil și putem modela și stimula mai usor conexiunile neuronale.Avantajul intervenției este că putem preda multimodal, asta înseamnă că într-o singură activitate învățăm copilul abilități din mai multe arii, iar copilul poate învăța într-un mod natural, așa cum învață copiii tipici, prin joc și cu multe repetiții.
Am descoperit cum poți învăța copilul lucruri noi ținând cont în permanența de motivația și de nevoile lui în fiecare moment.
Ceea ce putem face imediat este să facem cunoscută metoda, să povestim oamenilor ce presupune acest ESDM, să vorbim despre rezultatele pe care le avem cu cei mici. Pe viitor ne propunem să putem oferi traininguri pentru parinții și pentru terapeuții care vor să se specializeze în ESDM, dar pentru asta mai avem de străbătut 2 pași în specializare, de data acesta direct la US Davis Mind Institute, California.
Cursul a avut loc in Ottawa, Canada. Am fost doar 5 participanți, așa este grupul construit pentru a putea oferi cât mai multă practică. A fost ușor de înțeles și de asimilat. Trainerul foarte cald și dornic să împărtășească cât mai multe informații și experințe. A existat și parte practică în care am fost ghidați în permanența și ni s-a oferit foarte mult suport cât să ne simțim în confort.
Merită. Este o abordare care chiar funcționează. Încurajez în primul rând părinții să citească despre ESDM pentru că este o intervenție pe care o pot aplica cu usurința acasă, bineînțeles cu suportul specialiștilor. Și încurajez terapeuții să învețe această nouă abordare care pune foarte mult accent pe relația dintre terapeut și copil: o relație în care ambii colaborează, construiesc împreună, se distrează și învață lucruri noi, este o relație de egalitate
Adresa: Strada Papiu Ilarian nr. 15, interfon 01, sector 3, București
Telefon: 0722.402.288
E-mail: office@centrul-horiamotoi.ro
Program: luni-vineri: 10:00 - 18:00
Banca ING, sucursala Dristor IBAN RO39INGB0000999908963688