Întrebări Frecvente
Cred că văd semne de autism la copilul meu. Ce să fac?
Deja ai făcut primul pas: ai observat ceva ce ar putea fi în neregulă și vrei să acționezi, bravo! Fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare și știm că e câteodată greu să-ți dai seama dacă un copil e "în grafic” sau are unele întârzieri.
Scrie-ne la adresa office@centrul-horiamotoi.ro și hai la o întâlnire gratuită unde putem să-l vedem și noi pe cel mic. Modul în care va interacționa cu noi, combinat cu ce semne de întrebare ai tu ca părinte ne vor ajuta să-ți facem cea mai bună recomandare. Poate e un copil mic și cu terapia ESDM poate recupera rapid întârzierile în dezvoltare. Poate e un copil mai mare în cazul căruia un diagnostic oficial ar fi prioritar. Poate e un copil care pur și simplu are nevoie de mai multă stimulare. Hai să vedem!
Copilul meu o să vorbească vreodată?
Copilul tău o să comunice! Comunicarea funcțională e una dintre abilitățile principale pe care ne focusăm în terapie. Până la vorbit, obiectivul nostru este să bifăm toți pașii premergători de care un copil are nevoie pentru a folosi limbajul: este interesat de ceilalți, are multe cereri gestuale, vocalizează cu intenție, spune cuvinte în timpul jocurilor. Atunci când are toate aceste abilități premergătoare, copilul are capacitatea de a comunica clar și de a se face înțeles, cu sau fără cuvinte .
E recuperarea posibilă? O să fie copilul meu integrat în societate?
Hai să vedem ce înseamnă un copil “recuperat”: un copil care comunică funcțional? Un copil care se face înțeles în orice mediu? Un copil care se descurcă singur? Un copil fericit?
Sunt foarte multe variabile, așa că noi preferăm să ne uităm la fiecare copil în parte și să vedem ce putem să facem pentru ca viața lui și a familiei să fie mai ușoară, mai plăcută, mai armonioasă.
Mai degrabă decât să ne dorim “recuperarea” unui copil, ne alegem obiective clar definite, măsurabile, cu impact real în viața lui. Mai mult de atât, e bine să știi că vom accepta copilul exact așa cum este, cu personalitatea lui, cu particularitățile lui, cu preferințele lui și cu modul lui de a vedea lumea :)
Dacă tot am venit, pot obține diagnosticul de la voi?
Fiecare specialist are expertiza lui: psihologul clinician administrează teste și stabilește diagnosticul, iar noi, analiștii comportamentali și terapeuții, observăm și acționăm asupra comportamentelor. Noi putem să-i facem copilului tău o evaluare a abilităților pentru a vedea nivelul lui de dezvoltare comparativ cu vârsta biologică. Dacă te interesează un diagnostic oficial, caută un psiholog clinician care administrează testul ADOS.
Am nevoie de ajutor acasă! Copilul meu nu mănâncă aproape nimic, îmi e greu să-l conving să scape de pampers… Puteți să mă ajutați?
Normal că o să te ajutăm! Nu uita, suntem o echipă, așa că o să găsim împreună cele mai bune soluții, indiferent de locul în care întâmpini probleme!