Alina

{înapoi la Despre noi}

Diagnosticul copilului meu m-a lovit precum un baros loveste un craniu si il sparge in milioane de bucati. Privirea si tonul argant al doamnei doctor spunandu-mi "ce vrei doamna ai un copil autist! Nu vezi ca e autist?" m-a marcat pentru totdeauna.

Am discutat cu toate centrele pe care le-am gasit in Bucuresti, le-am vizitat pe mai bine de jumatate, si am facut evaluari in vreo 5. Problema peste tot a fost cu locurile disponibile pentru a primi copii la terapie. Am primit cateva oferte finale, majoritatea un compromis intre timpul terapeutilor si nevoile copilului. Atunci Centrul Horia Motoi ne-a intins o mana, ne-a chemat la evaluare si cu foarte mult profesionalism ne-a spus ca vom incepe in momentul in care li se elibereaza un loc astfel incat copilasul nostru sa primeasca tot ce are nevoie (aceasta insemnand sa mai asteptam 1-2 luni). Cu toate acestea, am simtit ca locul pentru noi este alaturi de Centrul Horia Motoi unde am fost primiti cu zambet si speranta. Ni s-a demonstrat prin cazuri concrete ca acesti copii minunati nu sunt bolnavi, ci doar diferiti si ei pot fi integrati cu succes in societate si mai mult, pot sa depaseasca orice asteptari.

Am lucrat impreuna pe toata perioada in care copilul nostru a avut nevoie de terapia ABA, acea terapie de care orice parinte se sperie la inceput. Terapeutii de aici sunt cu adrevarat profesionisti si pot sa spun ca tot ce au facut au afectat copilul doar in bine! Terapia ABA aplicata de profesionisti, in cadru controlat, face minuni, si asta e ce a facut Centrul Horia Motoi pentru noi: minuni.

Dupa finalizarea etapei de terapie ABA am ramas in legatura cu Centrul Horia Motoi si copilul a participat la evenimentele lor. Mereu e foarte fericit cand merge acolo. Ne spune ca ii e dor de terapeutii lui, pe care ii iubeste si cu care tine legatura si azi. Chiar daca am finalizat terapia, cei de la Horia Motoi mereu urmaresc evolutia copilului si ne ajuta cu sfaturi, si directii pentru continuarea eliminarii discrepantelor din comportamentul copilului.

A ajuns copilul in decurs de 2 ani sa fie, cel putin pentru nespecialisti, un copil normal, integrat in unitate de invatamant conform varstei lui biologice.

Faptul ca astazi copilul nostru a terminat gradinita, incepe scoala conform varstei lui biologice, face contact vizual, are prieteni si poate inchega prietenii noi, vorbeste coerent si se face inteles, poate sa mentina un comportament adecvat in mare majoritate a situatiilo si poate sa isi foloseasca in mod pozitiv capacitatile sale intelectuale li se datoreaza in mare parte minunatei echipe de la Horia Motoi carora le multumim in fiecare zi.